Generelle tips og råd

Molton og dansematter:

Teatrene i Oslo og Den Norske Opera kaster molton og scenematter etter flere produksjoner. Ring og snakk med scenemester.

Sceneelementer:

Lån av sceneelementer er vanskelig å få tak i billig. Noen kulturhus, skoler -og kulturskoler låner ut om du spør.

Militærutstyr, syntetiske duker, papp- og papirruller for scenografi:

  • Militæret har store kamuflasjetepper til sommer og vinter, fallskjermer i silke m.m. se etter utsalg.
  • Større papirflater kan brukes til scenografi og prosjektering, hør med trykkerier.
  • Veidekke bruker større ruller med duker.
  • Jordbruk og plantefag bruker diverse duker.

Prosjektering:

Det er de nyeste inne scenografi og heter mapping. Du kan prosjekter hva du vil, og skape unike scenografier. Med stillbilde eller film. Det er dyrt, men ikke dyrere enn å bygge en stor scenografi. Du kan ved hjelp av dataprogram markere hvilke områder du vil prosjektere på, enten forfra eller bakfra. Du kan prosjektere 3D-mapping. Men det er lurt å få seg en kurs om ikke du har noen som er flinke på data i teatergruppa. Her er uante muligheter, som skal veies opp mot om det tar over scenen eller bygger opp scenen for ensemblet. Det forutsetter en annen lyssetting av aktører.

Viken Teaterråd ønsker ikke her å fremheve noen programmer eller utstyr. Let og lær på nett.

Isopor:

Det finnes 1x2x1 meter blokker av isopor som kan brukes til scenografi. De kan kles med bøyelig tynn finér eller males. Isopor bestilles gjennom et utsalg for byggevarer fra GLAVA Norge.

Byggevarebutikker har 1x2x0,10m plater av isopor til peis og vegger.

Blå og lilla isopor (Styrodur) er genialt til spesialrekvisitter. Disse kan man spikke i som treverk, men NB, inneholder giftig støv, bruk maske. Kle det med vått silkepapir, avispapir eller gråpapir. Bland 1/3 trelim med 3/4 tapetlim. All isopor må limes med trelim, tapetlim eller hvit skolelim. Alt annet etser.

Førstehjelpsskrin for teater:

Et førstehjelpsskrin bør være tilstede under forestillinger. Få hjelp påapoteket for typiske teaterskader; gnagsårplaster, isposer, pinsett, brannsalve, pyrisept, bomull, salve for betennelse i sår, plaster, saks, smertestillende tabletter, idrettstape og hudfarget selvklistrende bandasje for overtråkk og forstuing.

Skliduk for båt og møbelputer:

Under alle tepper, på fat, under sokker, rekvisitter som ikke skal gli m.m. kan man feste på skli-duk for båt eller teppeskli-matter fra IKEA. Skliduk fås i små ruller av ca 30cm x 1m i hvit, blått og sort. Møbelputer kan brukes til å dempe støy fra skoheler og møbler som skal flyttes.

Aktsomhet ved oppbygginger, oppheng på scene og i sal:

Bruk ikke gaffa, tau og fisketråd paå tyngre oppheng. Kasser, paller m.m. er fint å bygge med, men skal ikke overstige 60cm uten gjerde.

Bakscenen er ikke en lagerplass. Bakscenen er like viktig for teateret som selve scenegulvet. Ta bort korpsting, stablestoler, scene-elementer, gamle kulisser m.m.

Gjenbruk:

Søk etter hvem som har satt opp stykket dere skal spille. Mail grupper og spør om å få kjøpe/leie deler av scenografi, kostymer eller rekvisitt.

Scenekamp:

Turnekompaniet med Kippersundfamilien drifter Hamar Teater. De er spesialister i scenekamp og har holdt kursutdannelse i scenekamp i Norge. De sitter på oversikt over personer i ditt nærområde som er sertifisert til å lære bort scenekamp.

MOLTON

Molton er et flammesikkert stoff som må holdes tørt for aå beholde sin egenskap som flammehemmende. Bruksområdene er mange, men typisk bruk er sceneteppe eller i scenografi/rekvisitt. Stoffet er matt og reflekterer ikke lys.

FLØYELSTEPPER

Fløyel er hårete og har lyddempende egenskaper samt at det henger tungt/rett med dyp farge. Brukes ofte i teater.

REFLEKSJON OG RENE FLATER

Alt av speil, glittersminke, paljetter, plast og skinnende gjenstander gir en blendende rekasjon i møte med lys. Viktig å tenke på riktig bruk av reflekterende flater.

BRUK AV DIGITALT MANUS UNDER PRØVER

Trenden nå er at alle går over til å digitalisere manusene. Skuespillerne og instruktør bruker datamaskin, nettbrett eller telefoner på øvelser. De fleste barn, ungdom og voksen har et naturlig forhold til dette gjennom skole, jobb - og i fritiden.

Hvis du oppretter tilgang til google.drive.com kan du både legge ut manus, PR- og styrepapirer på en felles arena der flere kan rette og hente ut dokumenter.

Det er alltid litt styr med sidetall, lading og annet - men det går seg til med litt opplysning, utprøving og regler.

Du kan legge ut dokument eller skanne inn manus.


Fra de fleste manusbanker får du nå manuset tilsendt digitalt. Proffene innen teater og film i Norge bruker appen reheral.pro, men det finnes mange apper der ute.

Tags

Utskrift   E-post

Akershus Teaterråd

Strømsveien 62
2010 Strømmen

Postadresse:
Postboks 50
2011 Strømmen

Kontaktinformasjon:

Daglig leder

Kontoret

 

admin

001 Informasjonstjenesten

Daglig leder Tone Runsjø svarer på mail og telefoner alle dager i uka fra 8:00 - 23:00.

Les mer om denne tjenesten under "Kontakt".

Informasjon

Under menyen "Om oss - Nedlasting" har vi samlet ulike dokumenter, maler, skjemaer og filer.

Er det noe du savner her så gi send oss en e-post med en beskrivelse.

Meld deg på nyhetsbrev her.

Meld deg av nyhetsbrev her.

Følg oss på Facebook